שומנים טובים ורעים
על מה אתם חושבים כשאתם שומעים את המילה “שומנים” והטיותיה?
מחלות? עודף משקל?כולסטרול?..
לשומנים באופן כללי יש יחסי ציבור די גרועים
אבל האמת היא ששומנים הם מאבות המזון הנחוצים לנו, רק צריך לדעת מה הדרך הנכונה לצרוך אותם.
למה השומנים נחוצים?
הם מספקים אנרגיה (קלוריות) לגוף– גרם של שומן מכיל 9 קלוריות (לעומת פחמימות וחלבונים 4).
הם מסייעים לספיגה והובלה בדם של ויטמינים (בהם ויטמין D)
הם אחראים על ויסות חילוף החומרים בגוף, על הרגשת שובע ובידוד מחום וקר
הם הכרחיים לבריאות ומראה העור והשיער.
הם מסייעיםלהולכה עצבית, מייעלים את מערכת החיסון וחיוניים לבריאות הלב.
שומנים: מצא את ההבדלים.
קיימים שני סוגי שומנים בניהם מבחינים על פי המבנה הכימי שלהם:
השומן הרווי והבלתי רווי:
שומן רווי –״השומן הרע״ מזיק בשל היותו מעלה את רמות הכולסטרול בדם,
מגביר את הסיכון לחלות מחלות לב וכלי דם ומגביר את הסיכוי לסוכרת מהסוג 2.
מקורות השומן הרווי הן מהחי (מלבד דגים) בשר, עוף ביצים, גבינות, חלב ומוצריהם.
יוצאי דופן הם שמן דקלים ושמן קוקוס. שמן דקלים לא מומלץ לעומת, זאת שמן קוקוס מומלץ לשילוב בתפריט.
שומן טרנס הוא תוצאה של שמן צמחי שהוקשה באמצעות תהליך שנקרא הידרוגנציה (hydrogenation).
התוצאה של תהליך זה הם שמנים קלים לבישול בעלי אורך חיים ארוך.
שומן טרנס, ימצא לרוב במוצרי מזון מעובדים, קפואים ומהירים,
כגון: חטיפים מלוחים, מרגרינה, עוגיות, ממתקים, צ’יפס, שמני טיגון נפוצים והרשימה עוד ארוכה.
שומן בלתי רווי – ״השומן הטוב״ מכיל כמות גבוה של
חומצות שומן מסוג אומגה 3,6 ו-9,המצויים במגוון שמנים מהצומח
כמו שמן זית, אבוקדו, זרעי שומשום, חמניות, שקדים, פשתן אגוזים, כותנה, סויה וכמובן מצוי בדגים
(בעיקר כמקרל, הרינג, סלמון, סול, הליבוט)
איך צורכים נכון שומנים?
מצמצמים צריכת שומן רווי – למשל ע״י החלפת ביצה אחת במתכון בחלבון בלבד.
משתמשים בשמנים מכבישה קרה (לא מזוככים) ושומרים אותם בתוך הארון ולא על השיש.
להעדיף אידוי, אפיה, בישול והקפצה קלה על פני טיגון
אם מטגנים – אז בשמן זית (טיגון קצר) או בשמן קוקוס (טיגון ארוך)
ותודה לנועה פורמן, נטורופתית והשפית של “התוכנית: כל אחד יכול”, על המידע.
תגובות
עדיין אין תגובות.