איך עוברים עליך ימי הסערה?
החורף נתן כניסה מרשימה ללא ספק: הסערה, הגשמים, הצפות והפסקות חשמל,
השאירו רבים מאתנו בחושך במשך שעות רבות. אחת הדרכים להתמודד עם הסערה שבחוץ היא לאכול נכון.
הזמנתי השבוע את נועה פורמן השפית והנטורופתית של “התוכנית: כל אחד יכול”
לחלוק את המלצותיה החמות לחורף בריא (עובד גם ההיפך המלצות בריאות לחורף חם )
בחורף כמו גם בקיץ צריך לחזק את המערכת החיסונית שלנו על ידי תזונה,
שתייה מרובה, שינה טובה, פעילות גופנית ומנוחה.
אבל ישנם מאכלים המסייעים
לתפקוד המערכת החיסונית בימי החורף: אוכל חם, תבלינים מסוימים וירקות ופירות העונה.
• אוכל חם- מזונות מחממים עוזרים לגוף להתמודד עם הקור ולשמור על חומו.
שתייה חמה, מרקים, פחמימות מורכבות (קינואה, אורז מלא, גריסים, כוסמת),
תבשילי קטניות (עדשים, שעועית, אפונה ועוד )
ירקות מבושלים, מאודים ומוקפצים, דייסות ועוד.
תבשיל דאל מעדשים כתומים
חבילת עדשים כתומים
2 בצלים
1/2 קילו עגבניות אדומות בשלות
4 שיני שום
צ’ילי אדום קצוץ
קצת ג’ינג’ר
כף זרעי כמון
כף זרעי כוסברה
כף זרעי חרדל
מקל קינמון
2 כפות אבקת קארי
כפית כורכום
צרור כוסברה
מלח ופלפל
אופן הכנה:
מחממים שמן בסיר קטן, כאשר השמן חם מטגנים את זרעי הכמון, הכוסברה והחרדל,
ממתינים מספר שניות עד שהזרעים מתפוצצים. מוסיפים את הבצל, השום, הג’ינג’ר והצ’ילי,
מטגנים מספר דקות ומוסיפים את העגבניות, ומבשלים חמש דקות נוספות.
מוסיפים את העדשים ומים עד כיסוי העדשים, מביאים לרתיחה ומוסיפים
את שאר התבלינים- מקל הקינמון, אבקת הקארי, כורכום, מלח ופלפל.
מבשלים כ- 40 דקות על להבה נמוכה שהסיר מכוסה.
ומגשים עם אורז בסמטי מלא.
• תבלינים לימי החורף – תבלינים עוזרים בהמרצת וחימום הגוף,
ומשפרים את תפקוד מערכת הנשימה וניתן לשלב אותם בשייקים, חליטות, תבשילים ודברי מתיקה
קינמון, פלפל שחור, רוזמרין, תימין, מרווה, זעתר, זרעי חרדל, כמון וצ’ילי.
ומומלץ להרבות להשתמש בג’ינג’ר ושום- שניהם מעולים
למערכת החיסונית ונחשבים כאנטיביוטיקה טבעית,
עוזרים למנוע גודש ובעלי השפעה מחממת. (את השום מומלץ לצרוך חי)
חליטה לחורף בריא
פרוסת ג’ינג’ר, פרוסת לימון וקצת לימון סחוט, מקל קינמון, מרווה וכפית דבש,
לשים בקומקום קטן לשפוך מים רותחים לכסות. להמתין מספר דקות ולשתות.
ממליצה מספר כוסות ביום.
• ירקות ופירות העונה- המלצתה של נועה היא לצרוך ירקות עונתיים
במשך כל השנה.
בחורף ירקות השורש בשיאם – סלק, קולרבי, לפת, בטטה,
ארטישוק ירושלמי ואפשר לשלב אותם במרקים, סלטים, פשטידות ועוד .
נועה ממליצה על צריכת ירקות כתומים עשירים בבטה קרוטן כמו גזר, דלעת, בטטה,
אשר מאזנים ומייעלים את תפקוד המערכת החיסונית.
מרק ירקות שורש וערמונים
2 בצלים חתוכים לקוביות
4 שיני שום
2 שורשי סלרי חתוכים + עלי סלרי
2 שורשי פטרוזיליה +עלי פטרוזיליה
2 קולרבי חתוכים
4 גזרים חתוכים
1 בטטה חתוכה
600 גרם ערמונים קלויים וקלופים
2 ליטר ציר ירקות
2 כפות סילאן
6 גבעולי תימין
1 גבעול מרווה קטן
אגוז מוסקט טרי מגורד
מלח ופלפל גרוס
אופן הכנה:
מחממים בסיר גדול את השמן ומטגנים קלות את הבצל
מוסיפים את שורש הסלרי, שורש הפטרוזיליה, הקולרבי, הגזר והבטטה ומערבבים קלות
מוסיפים את הערמונים וממשיכים לטגן עוד מספר דקות
מוסיפים את ציר הירקות ומביאים לרתיחה
מוסיפים את עלי הפטרוזיליה, עלי הסלרי, עלי התימין, הסילאן, אגוז המוסקט, מרווה, מלח ופלפל
מביאים לרתיחה בשנית ומבשלים על להבה נמוכה כ- 40 דקות.
טוחנים את המרק למרקם חלק ואחיד (מומלץ לסנן)
רוצה ללמוד עוד על בישול בריא וטעים?
נועה פורמן תשתף
בסדנה הקרובה של “התוכנית: כל אחד יכול” שיערך
בפינה הירוקה ב15-2-2015 יום שני
שד’ רוקח 80
ת”א
ובינתיים שיהיה חורף חמים ומואר
מיכל צפיר
אמנית החיים הבריאים
תגובות
עדיין אין תגובות.